Opium För Folket – Varnagel

Opium för folket Varnagel

Varnagel följer upp 2022 års släpp med nya platta Opium För Folket. Varnagel har varit aktiva sedan 1999 men bandet har legat lite vilande i omgångar.

Albumet beskrivs som bandets mest politiska hittills, och jag kan hålla med om att det är mycket samhällskritik som tar plats här, men också någon mer inåtblickande låt varvas in. Bandets musik blandar influenser från både svensk och amerikansk melodisk punk, metal, ska och visa. Det bottnar alltid i bra melodier och textförfattandet är på topp.

Varnagel tar sig an ämnen som Timbro, skjut- och sprängningar, relationen till föräldrar, klassamhället och kulturkrig. Varnagel kan skriva bra, och ibland påhittigt underfundiga texter, om alla ämnen. Med rätt att smälla dryper av ironi, lite likt låtar skrivna av Bad Religions Brett, och Fem dagar innan berör ordentligt men sin hudlösa text. Dom två låtarna, om än väldigt olika, fastnar som favoriter på plattan, ihop med den lite ska-gungande Törst.

Musikaliskt tar Varnagel ut svängarna lite och blandar sina influenser på ett snyggt sätt. Jag skulle dock lite fördomsfullt säga att det här förmodligen är punk som tilltalar 30-plussare mer än den yngre publiken. Jag vet inte varför, kanske är det blandningen av metal och visa som gör att soundet känns ganska moget. Sen är väl bandet också i medelåldern så det är ju inte så konstigt.

Det finns dock en spelglädje här som smittar av sig, trots den textmässigt ganska allvarliga bottnen, vilket alltid är en bra kombination. Personligen kan jag ibland ha lite svårt för sångaren Tobbes uttryck på några få ställen, som vissa gånger gränsar till lite gnälligt i mina öron. Det är mest framträdande på En känsla av hat, men blir inte störande i längden som tur är, och jag tycker inte det framträder så tydligt på resten av albumet.

Det här är en bra uppföljare till I vargars land, och Med opium för folket visar Varnagel att dom har kommit tillbaka för att stanna, och det är inte mig emot. Bandets blandning av musikstilar, känsla för melodier och textförfattande på hög nivå är en bra mix som jag gärna hör mer av.