Brewpunk Awards 2022

Brewpunk Awards 2022_1

Jag tänkte sammanfatta året lite, mest för att jag själv ska komma ihåg att ta en blick bakåt för att påminna mig själv om allt bra som har släppts under året. Jag kör det på svenska i och med att det blir mycket fokus på svensk musik. Så här är Brewpunk Awards 2022.

Och förvänta er inga priser på posten, här är det äran som räknas. Och jag har garanterat missat några stora släpp, det skiter jag i, det här är vad som har registrerats på min radar under året.

Årets album
Helt Inkompetent – Kardborrebandet: Ett band som fortsätter att utvecklas och växa. Bra texter, bra energi och melodiskt och välspelat. Ett lyft från föregående album och ett band som också levererar live.

Gör Vad Du Vill – Borgerlig Begravning: Melodiskt, stökigt, rått. Borgerlig Begravning går igenom nästan hela skalan på det senaste släppet. Ett ungt band som skriver texter som inte på något sätt skvallrar om deras unga ålder. Jag hade inte hört något från dom innan men det kommer definitivt vara ett band jag håller utkik på framåt.

Punk’n’Roll – City Saints: Levererade två plattor på två språk där lägstanivån var väldigt hög. Ganska olika känsla på dom två plattorna vilket gjorde att det aldrig blev tråkigt att lyssna.

Vinnare: Punk’n’Roll – City Saints
Det här albumet slog ner som en bomb. Ett album på engelska med en skön punk’n’roll stil och ett album på svenska med lite råare punk-känsla. Skönt att i såna mörka tider kunna välja på en platta ned ösig punkrock, men om man har en dålig dag också kunna välja en platta med lite allvarligare ämnen. Hög klass rakt igenom på båda skivorna, en stil som är rakt in i min vedbod och en riktigt fin vinyl-release på det. Bara att tacka och bocka för det här släppet.

Årets låt
Gatulopp Mot Döden – Borgerlig Begravning: En av mina mest lyssnade låtar under året. Oerhört melodiskt och välskrivet och en låt som är helt i min smak.

Bombers Tröst – Slutstation Tjernobyl: Jag har svårt att välja min favoritlåt från årets EP, men Bombers Tröst har gått varm på stereon. Ämnet känns aktuellt, texten är välskriven och ackompanjeras väldigt bra av musiken.

Mellan Ge Upp och Förtvivlan – Kardinal Synd: En digital release som dök upp från ingenstans men fastnade direkt. Bra text och en vibe som känns lite DLK i låtuppbyggnaden.

Vinnare: Gatulopp Mot Döden – Borgerlig Begravning
Det är ändå min mest lyssnade låt, och jag har verkligen fastnat för den här välskrivna och effektivt spelade låten. Att den har skrivits av en tonåring men slår an en sträng hos en 35-plussare är imponerande.

Årets debut
All Work, No Class – Lawmaker: Svensk/Amerikanska streetpunk/Oi!- gruppen Lawmaker släppte en övertygande debut i början av året. Hög klass på stora delar av albumet och en grupp som visar att dom bemästrar sin genre på ett bra sätt. Texterna och melodierna sitter helt klart där dom ska.

Greatest Hits – PPL – Jkpg: En gapigt titulerad första skiva med melodiska låtar och snillrika texter. En kul debut och ett band som i alla fall jag vill höra mer av.

Gör Vad Du Vill – Borgerlig Begravning: Jag vet att jag tar mig friheter i den här kategorin nu, men jag definierar kategorin som debut fullängdsalbum och då kvalar Borgerlig Begravning in. Hög klass på stora delar av plattan och ett band som visar att återväxten på den svenska punkscenen helt klart finns. Ett viktigt band för scenen i stort.

Vinnare: Gör Vad Du Vill – Borgerlig Begravning
Kanske givet med tanke på att dom funnits med i andra kategorier, men jäklar vilken övertygande fullängdsdebut från dom här Uppsala-grabbarna. Enda oron är väl om dom lyckas hålla ihop under dom kritiska åren runt 20-strecket när så mycket annat händer i livet. Fingers crossed för det.

Årets samlingsskiva
Spöket i Maskinen – Sardo Numspa: Än så länge bara en digital release, men vinylutgåv har utlovats. Några nya starka låtar ihop med bandets tidigare Eps. Många låtar härifrån har gått varma i lurarna. Vemodigt, välskrivet och melodiskt.

Samlad Värk – Trubbel: Så mycket bra låtar på den här samlingen och även en hel del nytt. Hög klass rakt igenom och ett måste i vinylsamlingen.

Sveriges Jävla Hjärta – Second Class Kids Records: Inför valet släppte SCKR det här samlingsalbumet med politiskt tema. Med bolagets stall av artister blev det en riktigt stark samling låtar med viktiga budskap.

Accidents vol1/2: Det har varit ett bra år för Accidents-fans, det har Tvåtakt Records sett till. Alla EPs och singlar har getts ut på två snygga samlingsvinyler. Riktigt nice att ha allt samlat på det sättet.

Vinnare: Samlad Värk – Trubbel
En bra blandning av många nya låtar och allt som tidigare släppts i bandets karriär. Hög kvalitet både på gammalt och nytt material och här fås allt snyggt paketerat.

Årets skivbolag
Tvåtakt Records: Håller Rock’n’roll-utgivningen i liv i Sverige. Stort fokus på att ge ut samlingar med the Accidents under det här året samt har grävt fram nytt outgivet material med samma band. Men har också släppt andra rockplattor från band som Boogie Hammer, Tyrants och The Robots.

Second Class Kids Records: Har fortsatt det starkaste stallet på den svenska punkscenen och stärkte bolaget med att ta in Pierre från Lastkaj som delägare. Har kämpat lite med leveranstiderna från presserierna men ändå fått ut bra musik under året.

Grönpeppar Records: Martin och Grönpeppar har fortsatt gräva fram nya och unga band och låtit dom ta plats på sin samlingsserie Ursäkta Röran. Har också släppt ett av årets bästa album med Kardborrebandet men har också gett ut Punktering, PPL Jkpg och Dålig Isolering.

Vinnare: Grönpeppar Records
För sin fortsatta strävan att hitta nya och unga band och ge dom en utgivningsplattform. Har släppt två samlingar från Ursäkta Röran under året där dessa akter får visa upp sig.

Årets textförfattare
*Observera att jag här lyfter fram den primära låtskrivaren i bandet, dom har alla ett band i ryggen som säkert mer eller mindre hjälper till med skrivandet, det ska inte förglömmas.

Nanna (Kardborrebandet): Rörde sig på senaste plattan med enkelhet mellan det allvarliga och mindre allvarliga. Kan skriva texter om att känna utanförskap, miljökampen, hatet mot EPA-traktorer, bortamatcher och att inte tro på sig själv, och kan skapa en igenkänningsfaktor i alla ämnen.

Stefan och Gabbe (City Saints, Outsiders): Absolut mest produktiva under året med ett dubbel-album med City Saints skrivet av de båda och en skiva med Outsiders där Ramones-låtar får en nytolkning på svenska av Stefan. Men låt inte kvantiteten bedra, Stefan och Gabbe har visat att dom kan skriva svängig punk’n’roll på engelska såväl som arg punk på svenska med en hög lägstanivå.

Ingemar Jansson (No Fun At All): Ingemar vet hur man skriver texter, det har han bevisat om och om igen i NFAAs långa karriär. Behärskar många olika ämnen och visade på bandets nya platta att han fortfarande har det.

Vinnare: Nanna (Kardborrebandet)
För utvecklingen, förmågan att visa sårbarhet och skapa igenkänning samt att behärska både det allvarliga och det lättsamma.

Ovan är endast dom som jag tyckte utmärkte sig lite extra under året, det fanns mycket annat bra att välja mellan. Tack till alla er som gör punkscenen till en så bra plats och kör hårt även under 2023!