Död Svan Blues – Bina

Död Svan Blues - Bina

Bina är en ny bekantskap som jag inte hade hört talats om tidigare, ej att förväxla 2-3 andra artister som delar namnet och som du får upp om du skulle söka på bandnamnet på vissa större streamingtjänster. På singeln Död Svan Blues som släpps via Bollmora Records medverkar folk från Drip Feed, Valpmynning, Projekt 9, Lowlifes och Pestkontroll, och singeln kommer följas av en EP i vinter. Bandet själva beskriver sin musik som svensk punkrock helt enkelt, dock ganska poppigt men fortfarande 77′ punk och lite åt senare KSMB-hållet men mindre proggigt.

Efter att ha lyssnat på dom två låtarna på singeln kan jag bara hålla med. Att säga att det är poppigt är väl kanske att ta i, men det finns helt klart en känsla för melodier hos det här bandet. Och att det handlar om 77′-punk i svensk tappning är det ingen fråga om. A-sidan Död Svan Blues blandar in munspel för att få lite blues-känsla ihop med den svängiga gitarrmelodin, och texten om livet i västerort är rättfram men sitter där den ska. Man kan tycka vad man vill om radiorösten man väljer att lägga in i slutet ihop med den kvackande svanen, men det tar inte bort intrycket att det är svängiga 2 minuter, och jag spelar den ofta minst två gånger i sträck när jag lyssnar vilket är ett gott betyg.

B-sidan Måndag Hela Veckan skippar blues-influenserna för ett mer klassiskt punk-sound, men fortsätter med dom svängiga gitarrerna. Texten är ett ganska klassiskt tema, men funkar bra ihop med musiken. Jag hade kanske önskat lite mer av refrängen än en mening som upprepas genom låten, vilket också gäller A-sidan på singeln, men det gör det helt klart lättare att skrika med och dom fastnar i skallen.

Produktionen är riktigt bra för att vara vad som känns som ett DIY-släpp. Det är absolut inte överproducerat, det landar i en bra blandning av punkigt gruffigt och rent, det känns inte som någon har lagt ett täcke över högtalarna vilket kan vara fallet i vissa produktioner med mindre budget.

Det finns vissa artistiska val som jag kanske inte helt håller med om, främst i radiorösten som används i båda låtarna, om än sparsamt. Den kluckande svanen hade också kunnat få ta lite mindre plats för att ge ett lite seriösare intryck, den är ju dessutom död trots allt. Jag tycker musiken står bra på sina egna ben och det finns inget behov av att lägga till gimmickar, men som tur är tillåts dom trots allt inte ta alltför mycket plats.

Intrycket jag lämnas med efter att ha lyssnat på Död Svan Blues är ändå övervägande positivt. Det svänger och är melodiöst utan att tappa kontakten med punk-rötterna, och texterna är relativt välskrivna och passar stilen. Det ska bli kul att se vad den kommande EPn för med sig, det finns helt klart fin potential här.

Singeln går att köpa på vinyl via Renegade Publishing för den som är intresserad, den finns tyvärr inte på digitala plattformar i dagsläget.