Fruktansvärld – S/T

Fruktansvärld

Jag tror få plattor i år är så efterlängtade som Fruktansvärlds nya album. Bandets låtar på Second Class Kids samlingsalbum inför valet och dom singlar som har kommit från plattan har visat att Fruktansvärld fortsätter bygga på den formel man startade under 2021. Vilket är trallpunk med välskrivna och relevanta texter.

Det är också just texterna som är det första som slår mig när jag lyssnar på nya skivan. Alla låtar är relevanta, det är ingen text som slarvas bort utan allt levereras med allvar och inlevelse. Fruktansvärlds värld är ganska dyster men också sann för samtiden. Det är inget som överdrivs, effekten och slagkraftigheten finns där ändå. Oavsett om det handlar om kyrkan, kapitalism, avundsjuka eller trasiga människor så sitter det där.

Jag tycker att Fuktansvärld med den här plattan etablerar sig som ett av den svenska punkscenens bästa band vad gäller textförfattande, definitivt uppe där med likar som Lastkaj, Björnarna och Varnagel för att nämna några andra starka kort inom det området. Just förmågan att på ett lika bra sätt skriva samhällskritik som i Avskyvärld och Mammon, och även vända blicken inåt och mot det mänskliga som i Krypet, Trädgårdsland, Krossad och Fruset Hjärta. Det är en sak att kunna leverera rak samhällskritik men jag tycker personligen att det som skiljer bra band och riktigt bra band åt är förmågan att kunna sätta ord på de mer mänskliga ämnena också.

Musikmässigt känner man igen bandet från tidigare släpp. Det är melodiskt, tempot är relativt varierat och det är alltid välspelat och det finns en lite vemodig underton i Thomas röst som passar bra till texterna. Här får vi också bra inhopp av stallkamraterna Lastkajs Bulten och Stryparn i låten Avskyvärld och av Kapten Grå i Trädgårdsland. Det blir aldrig tråkigt och det håller hela vägen fram till Finalen.

Fruktansvärld är en oerhört stark platta som definitivt lever upp till förväntningarna i mina öron. Kvalitet i både text och musik rakt igenom. Ett måste för alla som gillar svensk punk i allmänhet, och trall i synnerhet.