Lång Mörk Rock Vol 1 – Polisman B

Lång Mörk Rock Vol 1 - Polisman B

Om du någonsin har tänkt att det skulle sitta fint med ett temaalbum om Palme-mordet, skräddat i alternativ power-pop/rock så har Polisman B något för dig i Lång Mörk Rock Vol 1.

Jag är själv ingen Palmemords-nörd så jag har fått göra några googlingar under genomlyssningarna av EPn, exempelvis för att få reda på att Polisman B är namnet på den huvudmisstänkta i det som brukar kallas Polisspåret i utredningen. Och det finns några andra liknande referenser strösslade genom albumet. Som att Barbro var namnet på en ledare för en grupp med inriktning på samband och radiokommunikation. Hon pekades ut som misstänkt delaktig i mordet på Olof Palme av tidigare operativa chefen på Säpo, Olof Frånstedt. Lite så är det på det här albumet, har man lite koll på detaljer och alla turer och konspirationer i utredningen av mordet så får man nog ut lite mer av albumets texter, jämfört med den som inte är det och sitter som ett frågetecken på många ställen.

Musikmässigt är det lite spretigt sett över hela EPn. Den låt som står ut mest för mig är Kanske var det jag (som jag antar handlar om Christer Pettersson). Där är det power-pop a la Johan Tenbrink och De Överlevande, eller Sekunderna för att ta en lite mer nutida jämförelse. Riktigt bra i mina öron. Anropar Barbro, Barbro kom in är också en okej dänga, liksom öppningsspåret Polisman B rider igen. I övrigt känner jag att det blir lite för konstlat och eget för min smak. Hatten av för att killarna verkligen kör hela vägen med sin grej dock, det osar DIY och det finns som sagt partier på Lång Mörk Rock Vol 1 som visar att John och Viktor i Polisman B kan skriva bra låtar.

Kul konceptalbum för den Palme-nördige, bandet mörkar ju inte direkt temat så vi andra får skylla oss själva som ger oss in på den (man kan dock lära sig ett och annat). Men som sagt, enstaka guldkorn tycker jag ändå finns här, och duon kan skriva texter och musik. Det ska bli intressant att se om det kommer en volym 2.