Ljuset Igen – Incest Brothers

Incest Brothers - Ljuset Igen

Ljuset Igen är den första (?) singeln från bandet Incest Brothers, som är ett band som etablerade sig tidigt på den svenska punkscenen, så tidigt som i slutet av 70-talet. Men det är aldrig för sent att släppa en singel såhär drygt 40 år senare, vilket dom gör med Ljuset Igen. Uppställningen den här gången består av Mongo, SirN, Happy och Janne Olsson (samt Cowboy som enligt infon var med och skrek i ett hörn). Singeln släpps via Bollmora Rekords och spelades in förra året i Nox Studios.

Ljuset Igen är såklart a-sidan på singeln, en svängig punk-dänga som doftar gammal klassisk svensk punk. Men jag får också lite up-punkade Violent Femmes-vibbar (Blister in the sun) i melodislingan som ligger under versen, för att det sedan i refrängen går tillbaka till ösig punk. Texten är ganska enkel och rak, om att ljuset kommer igen. Kombinationen av den lilla Violent Femmes-vibben och texten slänger mig tillbaka till när jag var 21, hade blivit dumpad av min första flickvän och backpackade i Nya Zeeland. Blister in the Sun blev lite av en tema-låt på den resan, och var med mig när jag träffade nytt folk och hittade tillbaka till mig själv igen. Låter kanske pretentiöst, men den kopplingen kom direkt när jag hörde låten.

Och här tycker jag styrkan i låten ligger. Den enkla texten gör att det blir upp till lyssnaren att läsa in vad man vill i den. Vill man ha den som en mer lättsam vi-går-mot-vår-sång (lite a la Perkeles sommarlåt Längtan) så funkar det, eller också läser man in andra teman, som att komma ur en depression, eller som jag, att komma upp ur sviterna av ett avslutat förhållande. Det är upp till lyssnaren att bestämma, och texten ihop med den positiva och uppåt melodin gör att man lämnas med en bra känsla i kroppen.

B-sidan är en cover på The Valves låt For Adolfs’ Only. The Valves var aktiva under typ tre år i slutet på 70-talet och släppte tre singlar (den här infon tar jag helt från internet-källor), men måste ha varit en inspirationskälla för Incest Brothers när dom började spela. Incest Brothers väljer i den här tolkningen att skruva upp rock-‘n’-roll influenserna lite, och det blir en något growligare version tack vare Mongos röst. Det är ganska långt från Incest Brothers vanliga sound, men förmodligen en låt som var kul för bandet att spela in. Det adderas dock inte så mycket till originalet tyvärr, och får nog mer ses som en hyllning till bandets tidiga influenser. Med det sagt så är det ändå en hyfsad låt, rock-‘n’-roll-energin och svänget finns definitivt där, men den ligger som sagt lite väl nära originalet.

Det är kul att se, och höra, att det aldrig är för sent att dra ihop det gamla bandet och släppa något nytt. Ljuset Igen med Incest Brothers är definitivt en låt som är värd att lyssna på, och releasen är snygg, med rulltrappan upp från Solna Stations (?) plattform på bilden. En snygg referens till att komma upp till ljuset igen, och ett artwork som knyter ihop säcken.