Outsiders (S/T)

Outsiders

Ramones på svenska, det är var bandet Outsiders, för tillfället, sysslar med på sin självbetitlade debutskiva. Bandet består bland annat av Crippa från Troublemakers och Stefan från City Saints, båda från Göteborg, vilket också märks i låtarna. Jag ska direkt säga att jag inte är någon inbiten Ramones-lyssnare, så min utgångspunkt när jag lyssnar på det här är relativt frånkopplad ursprungsmaterialet. Stefan har skrivit texterna på svenska och musiken är helt baserad på Ramones original. Hur fasen Stefan kan hinna med att skriva ihop det här plus två hela album med City Saints (håll utkik efter det släppet, och recension kommer på det kommer inom kort), har jag ingen aning om.

Det räcker med att läsa igenom titlarna i låtlistan så förstår man att det är mycket Göteborg i det här släppet, vilket inte är konstigt, Stefan hämtar ofta inspiration från hemstaden i låtskrivandet. Det är en blandning av Göteborgs-romantik och tragik genom låtarna på plattan. Man känner igen sig i Ramones-soundet från starten, det är ett jäkla driv och dom svenska texterna är väldigt bra anpassade till musiken utan att kännas för krystade. Som bäst är det när det antingen är lättsamt och svängigt som i Hon E Så Go och Råckaway Beach, eller när det blir mer allvarligt som i Jag Vill Bara Dra och Han Kommer Döda Dig. Valium svänger såklart som tusan också, där hjälper Ramones klassiska och populära original till.

Det finns ett par låtar som inte går hem hos mig riktigt, som exempelvis Min Hjärna Dör och Sniffa Lim, som råkar handla om samma sak. Det är hårt att säga att texterna känns infantila, så illa är det inte, men jag vet att dom här medlemmarna i Outsiders kan bättre än texter om att boffa i sig lim, om inte morsan har slängt ut det. Men det kan ju också vara ett tecken på att jag börjar bli gammal.

Men med dom få undantagen så fungerar det här riktigt bra. Jag har som sagt inte lyssnat på allt som Ramones släppt, dock känner man såklart igen många av låtarna, men dom allra flesta står också bra på egna ben för någon som inte är det största fanet av originalet. Ett bra sidoprojekt, man märker att medlemmarna i Outsiders tar det på allvar och respekterar originalet, och det blir inte så plojjigt som cover-band kan vara, allt tack vare att man har ansträngt sig med att skriva relevanta texter till originalmusiken. Helt klart värt att plocka upp och ett roligt släpp från Sockiplast Records.