Recension: PPL Jkpg – Greatest Hits

PPL Jkpg - Greatest Hits

Det är bra gapigt att döpa sitt debutalbum till Greatest Hits, eller också är det en rejäl dos självironi att erkänna att man har peakat redan på första plattan. Medlemmarna i Jönköpings-bandet PPL Jkpg är dock inga duvungar, det finns kopplingar till Belta 53, Skrammel och Röd Revolver bland medlemmarna. Produktionen står dessutom DLK-Mart för, så visst finns det bra förutsättningar att utgå från här.

Man hör direkt att det är ett ganska unikt punk-sound som PPL levererar, mycket på grund av orgeln som ofta får ta plats i låtarna. Det varierar lite hur stor plats i mixen den får ta, men det är aldrig så att den tar över för mycket och dränker allt annat, utan bidrar till bra melodier och en extra dimension i uppsättningen. Jojo’s röst gör sig mycket bra i sammanhanget och passar perfekt till bandets sound. Det finns en spelglädje som skiner igenom här, även om texterna inte alltid är de gladaste.

Bandet blandar textmässigt mellan mer politiska alster som i Allt är till salu, mer skämtiga texter som i Ture turar och En kväll med en incel, den sistnämnda som dock har en ganska allvarlig underton. Samhällskritik finns det gott om, och även monarkin får en släng av sleven. Det är ganska straight forward texter, inte så mycket metaforer här utan det är klart och tydligt vad budskapet är, och det levereras med ett skönt självförtroende.

Det är melodiskt rakt igenom, och orgeln får det ibland att låta som ett punkigt Caesars Palace i sina tidiga dagar. Det är lätt att komma på sig själv med att sitta och stampa takten på många ställen på plattan. Även om bandet inte varierar stil eller tempo så mycket genom plattan så blir det ändå inte tråkigt att lyssna från start till slut. Dom individuella låtarna står på sina egna ben och grötar inte ihop sig.

Det är en grym samling låtar som bjuds från ett band som har ett bra och ganska unikt sound. En riktigt bra debut och jag hoppas att punkfansen hittar till den här plattan, för det finns en hel del att hämta här. Grönpeppar Records visar också ännu en gång att dom är grymma på att plocka upp nya intressanta band där ute. Just nu verkar det finnas gott om dom på den svenska punkscenen.