Stockholm Brinner – Hyrda Knektar/Strikt

Hyrda Knektar Strikt Stockholm Brinner Vinyl

Stockholm Brinner är en split-EP med Hyrda Knektar och Strikt, släppt på Beat Butchers. Det var runt fyra år sen vi fick en EP från Hyrda Knektar, inte direkt kända för kvantitet utan snarare kvalitet, och Strikt följer upp två EPs från förra året (som jag inte har hört).

Hyrda Knektar är en orkester jag blir glad av att få lite nytt ifrån. Dom är en frisk fläkt med sitt sju man starka band med blåssektion utan att för den skull låta som Ska. Och öppningsspåret Sveavägen 68 gör mig trygg i att dom fortfarande levererar, med sitt nästan Rockabilly-doftande intro innan det svänger loss. Det låter som Tysta Mari med blås. Och med lite mer optimism, åtminstone på spåret Måndag morgon.

Sveavägen 68 är för er som inte vet adressen för Socialdemokraternas partikansli, och låten beskriver det som många kanske tänker, när fan började sossarna driva så åt höger för att vinna politiska poänger, och tappa bort vad deras väljare bryr sig om. Mycket välskrivet och bra funnet. Jag är svag för låtar med dystra budskap men som levereras såhär svängigt. Måndag morgon är mer uppåt men lika ösig. Löning, fest och inte tänka på vardagen, men också sökande efter någon mening. Hittills känns det stockholmsromantiskt, musik jag vill lyssna på när jag går hem från krogen efter fyra öl med kompisarna en ljummen sommarkväll. Brinner upp bryter av lite, blir mörkare, mer gitarr, och blåssektionen får stå tillbaka i mixen och det är aggressivare. Inte min favorit, men det fungerar som en ganska bra brygga till Strikts sida av spliten.

Strikt som är ett band jag inte lyssnat på tidigare. Det börjar med en nästintill poppig slinga innan det punkas upp i öppningsspåret. Ganska rått och raspigt sångmässigt, precis på gränsen till att inte vara nog melodiskt för min smak, men det finns något där som ändå håller mig kvar. Refrängen i Skitfolk är riktigt bra punk, och spåret Gatorna brinner i natt som känns härligt stockholmspunkigt på ett skitigare sätt än Hyrda Knektars mer soliga punk. Leken med det virala Ring åklagaren-klippet är kul och passar låten.

Jag gillar Strikt mer än vad jag trodde, trots en i mina öron lite svajjig start. Det är lagom rått och texterna sitter där dom ska. Om Knektarna är musik för en salongsberusad sommarkväll i stan, är det här musik för när du blir orättvist utslängd från krogen, nästan påkörd på ett övergångsställe och bussen är full. Ut med aggressionerna bara.

Stockholm Brinner är en split där både Hyrda Knektar och Strikt visar sin bästa sida. Stockholmspunk på två olika sätt, båda med sin charm. Enda problemet är att jag vill ha mer, det får bli plattan på repeat istället.