Tills Högern Skiljer Oss Åt – Kardinalen

Tills högern skiljer oss åt Kardinalen

Tills Högern Skiljer Oss Åt är den nya digitala EPn från Kardinalen (tidigare Kardinal Synd), och följer på albumet Kardinalens Femte som kom tidigare i år.

Det är ganska mörkt och dunkelt i Kardinalens katedral den här gången. Textmässigt har det varit så tidigare, men här tycker jag att mörkret kryper lite längre in i den bitvis metal-inspirerade trallpunkmusiken också. Där Kardinalens Femte kändes som en skiva med mycket kampvilja, så känns det här som att den har försvunnit och ersatts av en viss hopplöshet.

Kardinalen är i mitt tycke ett av de band på den svenska punkscenen som skriver bäst texter. Man håller den fanan ganska högt även på den här EPn. Särskilt så i relationslåten Nikotin & alkohol med sin text som jämför en relation med andra beroenden. Kanske inte super-originellt, men den sitter helt klart där den ska.

Samplingen av Killinggängets “tant röstar på nazisterna”-sketch används på ett föredömligt sätt i Anti allt, och passar ypperligt i den lite glomiga texten om hur i typ sett allt är skit. Slutlåten Stanna kvar är bland det lugnaste jag har hört från Kardinalen de senaste åren, tempot dras ner rejält i den ganska finstämda, men deppigt höstdrypande, låten. Den passar stämningen på EPn överlag på ett bra sätt och blir ett fint avslut.

Det är en stabil samling låtar Kardinalen levererar på Tills högern skiljer oss åt. Den kanske inte har riktigt dom toppar som förra fullängdaren hade, men det är ändå en stabil EP. Släpps passande precis i början av hösten och känns som ett passande soundtrack både till års- och samtiden.