Ursäkta Röran Volym 5 – En Bomb I Systemet

Ursäkta Röran Volym 5 - En Bomb I Systemet

Grönpeppar Records fortsätter sin samlingsserie Ursäkta röran med Volym 5. Som vanligt är det mycket fokus på nya och unga band, som Grönpeppar har gjort till sin paradgren att hitta och lyfta fram. Det blandas med låtar från lite mer rutinerade band och stilmässigt rör vi oss som vanligt över en stor del av punkskalan. Trall, HC, råpunk, vispunk och punkrock’n’roll borde göra att alla hittar något att tycka om på den här samlingen. Ni som läser mina recensioner här vet att jag lutar mer åt trall och punkrock i min musiksmak, ha det i bakhuvudet när ni läser resten.

Nedan följer några korta tankar om vardera låt på samlingen.

Dödsbabs – Sunklya: Dödsbabs ställer upp med en rock-svängig låt med lite progg-influenser i mellantempo. Bra text och melodiskt. Låten kommer finnas med på en kommande debut-LP som släpps under 2023.

Fruktansvärld – Frön: Fruktansvärld behöver väl ingen större introduktion. Här är det välskrivet och trallpunkigt som vanligt och Frön är tagen från den kommande fullängdaren. Det som släppts hittills från kommande plattan låter lovande och jag ser verkligen fram emot att hör mer från det här Gävle-bandet.

Scared Earth – Learn From Your Fucking Mistakes: Scared Earth är ett Stockholmsband som spelar rått, hardcore-inspirerat och argt. Textmässigt är den här låten okej, om än lite enformigt kanske. Ni som läser mina recensioner här vet att jag inte lutar åt den här undergenren i min musiksmak så för mig går det inte riktigt hem. Därmed inte sagt att man inte kan gilla det om man går igång på råpunk. Låten kommer finnas på en platta som kommer under 2023.

Animal League – War: Punkrock’n’roll I mellantempo. Relativt välskrivet och tematiskt, lite förutsägbara rim emellanåt men det kan man ta. Bra låt, men jag undrar hur djurens rätt-temat skulle hålla över en hel platta, kan riskera att hamna i samma fälla som horrorpunken ibland gör där det blir tematiskt enformigt över ett helt album.

Manic Ride – Krossade Drömmar: Hardcore, vilket inte heller riktigt är min typ av punk, men det låter inte alltför illa, det är uppenbart att medlemmarna kan spela. Det här är en låt som blev över när senaste plattan släpptes, jag har inte lyssnat på det albumet så kan tyvärr inte säga om den håller lägre kvalitet än låtarna som fick vara med, men dåligt är det absolut inte.

Käftsmäll – Ordningsmakt: Ett band jag inte hört förut, trots att dom har en fullängdare från i år i ryggen och är ett rutinerat band. Välskrivet och melodiskt om ordningsmakten, låter punkigt som fan, mycket 77-stil i soundet. Sirenliknande munspel som adderar en liten dimension till låten. Ruffigt producerat men det passar låten och stilen.

First In Line – God Forgives We Don’t: Oldschool hardcore från Linköping, lite mycket upprepningar textmässigt för min smak, men ändå hyfsat välskrivet och välspelat, även om det återigen inte är min typ av undergenre riktigt.

Misfit Maniacs – Dirty Mouth: Ungt Växjö-band som låter lite som tidiga Sahara Hotnights men drar dock lite mer åt punkhållet. Har ett riktigt nice sound och det är en bra låt som det bjuds på här. Jag kommer definitivt hålla öronen öppna efter mer låtar från dom här tjejerna.

Valium – Fångad: Valium är kanske det mest etablerade bandet på samlingen, dock inte ett band som jag lyssnat mycket på tidigare. En trallpunks-låt som har en välskriven och lite vemodig text och låten är melodisk och välspelad.

Hur Mår Björnen – Skjutförsäkrad: Råpunk/hardcore från Hallsberg och den här låten är den första som släpps på en platta. Snabbt och välspelat även om det återigen inte riktigt min stil så jag ska inte säga för mycket om det för mina referensramar täcker inte genren tillräckligt. Men growligt och hårt som fan.

Dødsførakt – Väntar För Länge: Hardcore som är ganska skrikig, hamnar tyvärr över gränsen till för skrikigt för min smak. Känns också lite överproducerat men samtidigt låter det lite tunt vilket nog bidrar till den skrikiga känslan en del.

Käpprätt – Västerås City: Käpprätt är ett Västerås-band som spelar stökigt och punkigt med mycket hardcore-influenser. Gränsar till skrikigt här också, men det hamnar på rätt sida den gränsen den här gången. Ett lite råare Borgerlig Begravning, har typ samma energi, ligger också lite Dålig Isolering över det. Det är nog den ungdomliga energin som binder samman alla dom tre banden.

Dock Lundberg & Solidariteten feat Ulke – Man Undrar Man Blundar: Samlingen avslutar med ett rutinerat vispunk-band som levererar en lugn och välspelad låt med hjälp av Ulke (från Strebers och Dia Psalma). Ger en väldig kontrast från övriga låtar på samlingen. Hade kanske varit ett bra break att lägga mitt i någonstans för att ge lyssnaren en chans att hämta andan. Bra låt men känns lite förutsägbar och ospännande efter alla dom andra låtarna.

Som sagt så finns det nog något åt alla på Volym 5 av Ursäkta Röran, bra blandning av stilar även om det lutar lite åt råpunk/hardcore-hållet många gånger, vilket kanske inte är helt min vedbod. Men stor eloge ska ges till Grönpeppar som fortsätter lyfta fram unga och up-and-coming band på dom här samlingarna.