Alla Är Så Jävla Dåliga – Surt Sa Räven

Alla Är Så Jävla Dåliga - Surt Sa Räven

Alla Är Så Jävla Dåliga är andra plattan från skåningarna i Surt Sa Räven, och följer upp Surt från 2021. Jag har faktiskt inte hört Surt Sa Räven tidigare vilket alltid är spännande när man sätter på plattan första gången.

Jag blir lite nervös när första låten på plattan är en prata om att banka skiten ur en dryg IPA-drickande snubbe med skägg. Inte för att det är just vad jag är, minus drygheten förhoppningsvis, men för att det får mig att tro att hela plattan ska vara lite oseriös och pajig.

Visst finns det lite av den varan, men dom första tre-fyra låtarna visar att det också finns lite allvar här. Surt Sa Räven vill nog själva inte genre-definiera sig, och här drar det både mot trall och rock, och käng på enstaka ställen. Gemensamt är att bandet inte tar sig på för stort allvar, vilket både ger medvind och motvind beroende på låt på skivan.

Det funkar bra i låtar som Sjung Mä (Sports), som i stort sett är go sports memen som låt, Alri Bang och För Snygg För Punk. Men det ligger också bandet i fatet lite när ett lite större allvar hade behövts. Bandet bottnar inte riktigt i snut-hatar A.P.Ä.G, där det känns lite som att bandet lajvar kängpunk. Anita och Alla Små Saker hade behövt lite bättre text och dras dessutom ner lite av tonen man sätter på många ställen på plattan, och det känns lite tonårs-punkigt.

Med det sagt så finns det ändå en hel del att gilla här. Melodierna sitter väldigt ofta och energin finns helt klart där. Bäst är det i De Va Då där det saktas ner lite i de mer rap-osande partierna, och texten sitter bra och är bland de allvarligare på skivan. Anita och Alla Små Saker har melodier och strukturer som jag gillar, det osar nästan lite söderpunk om det, men skulle som sagt må bra av lite djupare texter.

Allt som allt en positiv överraskning, det finns mycket som är bra med Surt Sa Räven på Alla Är Så Jävla Dåliga. Jag sitter ofta och småler när jag lyssnar på albumet i sin helhet, och det är inte någon låt som jag känner att jag måste hoppa förbi, vilket är ett gott betyg. Några områden skulle kunna höjas lite, det spretar lite i ton sett över helheten, men överlag är det här en frisk fläkt. Helt klart värt att spana in.