Bensinpunk – OKQKR8

Bensinpunk -OKQKR8

Bensinpunk är en trespårs-EP från bandet OKQKR8 (japp det är tänkt att uttalas som OK kukråtta). Jag vet absolut ingenting om bandet, mer än att den här debuten är en, vad jag tror starkt ironisk, tema-EP om bensin. Bandets beskrivning av sig själva på Spotify lyder “OKQKR8 (OK Kukråtta) bildades för att ta del i kriget när bensinpriserna gick upp i pris. Bandet beskrev själva situationen som att livet var ett helvete, och att boffa bensin ska inte vara en kostnad som spräcker månadens budget för andra diverse substanser.”. Jag har svårt att tro att det skulle släppas punk EPs som på riktigt är kritiska mot bränslepriser, så jag tar det som stark ironi. Känns lite som ironins 90-tal igen.

Hursomhelst så handlar alla tre låtar om bensin på ett eller annat sätt, och titlarna på låtarna säger också ganska exakt vad det handlar om mer precist. Förvänta er alltså inget djupare innehåll här, men jag tror heller inte att någon går in med den förväntansbilden. Soppatorsk, Tanka och Smit och Slanga, inte mycket konstigare än så. Texterna är också ganska simpla i sig, det är inte några metaforer eller alltför underfundiga formuleringar som det bjuds på, vilket väl är lite synd. Jag hade uppskattat lite mer kreativitet i texterna för att lyfta det ett snäpp. Musikmässigt rör sig OKQKR8 i vad som låter lite som klassisk Göteborgspunk, uppblandat med en del rock’n’roll. Det låter helt klart DIY, men det spelas med energi och det märks att bandet har kul.

Jag ska säga att jag är lte glad att Bensinpunk av OKQKR8 endast bjuder på tre låtar, för jag vet inte riktigt om det hade, pun intended, funnits högoktanigt bränsle att göra något mer med ämnet som inte skulle kännas uttjatat. Det får mig också att känna att det här är ett projekt som målar in sig lite i ett hörn, och skulle kunna hindras av temat man slagit in på om man inte väljer att bredda texterna till andra ämnen i framtiden. En ganska kul liten EP, som inte tar sig på för stort allvar men ändå håller en hyfsad verkshöjd inom den genre man valt att hålla sig inom.