Falskt Larm – Hesa Fredrik

Falskt Larm är debutalbumet från Uppsala-punkarna i Hesa Fredrik. Här har bandet samlat sina tidigare digitala singlar ihop med nya alster. Många av de äldre låtarna har fått en nyinspelning så att produktionen håller samma klass som det nya materialet.

Och klass tycker jag det håller, både produktion och innehållsmässigt. Bandet sätter den textmässigt dystra tonen för albumet på första låten, Jag Drunknar, och resten av plattan följer samma, något dystra, tema. Kapitalismens baksida, klimatkris och krig, depression och bakfylleångest, Hesa Fredrik kan skriva rättframma texter med relevant innehåll. Det är inget som fjantas bort här, och kombinationen av lite deppiga texter och melodisk punk är rakt in i min vedbod.

Dom nya låtarna håller minst lika hög klass som dom delvis nyinspelade låtarna. Hipp Hurra! vågar ta sin tid fram till första refrängen. Den bygger och bygger och det börjar nästan kännas lite oförlöst innan den brakar loss. I mina öron plattans bästa låt. För att vara ett punkband skriver Hesa Fredrik ibland ganska långa låtar som på sina ställen är uppe och nosar på 4-minuterstrecket. Men det är egentligen bara på inledande Jag Drunknar som jag tycker det blir lite kännbart och hade kunnat kapas lite. Demo-soundet från bandets första inspelningar är borta och produktionen står inte vägen för musiken längre. Jag gillar också att bandet varierar tempot och inte är rädda för att dra ner på det lite. Det är stabilt spelat och musiken passar alltid texterna, och kombinationen får det att lyfta på ett bra sätt.

Det är några låtar som träffar lite extra rätt på ett personligt plan. Allra främst i Väck mig nu. Det beror nog på att jag spenderade ganska många år på universitetet i Uppsala, och relationer, och fylla, blir ganska naturliga inslag i den miljön och i den åldern. Vad hände igår är igenkänning av den senare anledningen, även om det kanske inte spårade riktigt så mycket som det gör i låten.

Falskt Larm är en övertygande debut från Hesa Fredrik, och det är ett band jag helt klart kan rekommendera att spana in om man inte redan gjort det. Det är mycket, i stort sett allt, som träffar rätt här både musikaliskt och textmässigt, och även slår an en sträng på ett personligt plan för mig.