Här Har Du Ditt Liv – Sekunderna

Här har du ditt liv - Sekunderna

Här har du ditt liv är fullängdsdebuten från Umeå-bandet Sekunderna. Första gången jag hörde dom var på deras förra släpp, EPn Hjärtat, som var en härlig liten platta med mycket, ursäkta ordvitsen, hjärta. Jag var därför ganska spänd på att se om dom lyckas replikera den känslan över en hel fullängdare. Har man inte hört Sekunderna så kan deras musik beskrivas ligga i gränslandet mellan poppen, punken och indierocken. Jag vill inte beskriva det som pop-punk, det för tankarna till fel saker, mer power-pop i så fall. Men det spelar väl egentligen ingen roll, allt behöver inte genre-bestämmas.

Skivan inleds med dom två “singlarna” som har släppts digitalt tidigare, Vägen hem och En andra chans. Båda låtarna representerar vad Sekunderna verkar vilja nå ut med, gitarrdrivna pop-låtar med texter om livet i stort blandat med lite norrländskt vemod. Låten Hjärtat har fått följa med från förra EPn, ett fullt förståeligt val och den passar fortfarande in väldigt bra i repertoaren.

Här har du ditt liv är en låt som går ganska omärkt förbi första lyssningen, men är en låt som växer med tiden och den tilltalar mig mer och mer för varje genomlyssning. Friheten tar tvärtom min fulla uppmärksamhet redan första gången. Ett basintro som för tankarna till Sanningsdan med Säkert, för att sedan addera en gitarrslinga som sätter sig som ett plåster i skallen. Lägg till en riktigt bra text och vi har i mina öron skivans starkaste låt. En A-sida som håller hög klass rakt igenom.

Skivans B-sida fortsätter på samma inslagna spår, med välskrivna poptexter hämtade från verkligheten, sjungna över gitarrdriven popklingande musik som driver på i den övre skalan av ett mellantempo. Det är välskrivna låtar på plattan, men det jag kan sakna efter en stund är lite variation. Det driver på i samma tempo fram till sista låten där tempot dras ner lite. Mellan väggarna tar min uppmärksamhet lite extra på b-sidan, ihop med Sekunderna som kommer från Paradiset EPn. Det är dock lättlyssnad och stabil musikkonst hela vägen, och om man lutar lite åt pop-hållet i sin musiksmak så har man definitivt mycket att hämta här.

I slutändan är Här har du ditt liv ett mycket bra pop-hantverk som har några riktigt starka stunder och Sekunderna lyckas hålla en hög lägsta nivå. Det finns inga låtar jag skulle plocka bort och det blir trots den lilla bristen på variation inte segdraget. En övertygande fullängds-debut som absolut kan rekommenderas.

Leave a Reply