Svennelivet – Konsumenterna

Svennelivet - Konsumenterna

Det är mycket ny ung svensk punk som kommer ut just nu. Svennelivet av bandet Konsumenterna är ett av dessa släpp, och det här är deras debutalbum som släpps på Grönpeppar Records.

Plattan inleds starkt med titelspåret Svennelivet. Här träffar bandet i mina öron helt rätt med kombinationen av melodisk och lagom skramlig trallpunk som kombineras med en bra text, precis så som jag vill ha det. Tyvärr, för mig i alla fall, glider det över mer mot råare och hårdare i Lobbyverksamhet och flera låtar framåt. Textförfattandet är det fortsatt inget fel på, det är argt och energisk, men det melodiska får stryka på foten lite. I Sixten Har Fått Nog väljer bandet att plocka upp stridsyxan med raggarna. Det var längesen jag hörde någon väcka liv i den gamla konflikten, men med tanke på epa-dunkens framfart nu så är det kanske naturligt.

Parfymerat Avfall följer den korta, arga och hårda linjen men i Äganderätts Marionett börjar det komma tillbaka till stilen som jag gillade i titelspåret. Melodierna får ta mer plats både här, i Paranoid Individ och Miljömord. Stilmässigt glider det lite mot skatepunken i den sistnämnda och några ska-takter kan höras i inledningen. Och det visar sig att bandet har lite mer av det att ge. I Mamma Jag Vill Gå Med i en Sekt kan det återigen höras lite i verserna och i Fjärilslarven, en cover av James Hollingworth, sprider bandet vingarna (pun intended) rejält i ska-takterna. Och jag tycker att dom gör det med den äran, även om man kan höra att dom själva inte tar alltför allvarligt på det, men det är en rolig grej att göra en cover på en barnmusik-låtskrivare, och det är kul att bandet visar musikmässig bredd.

Det finns en del bra på Svennelivet där Konsumenterna prickar rätt vad gäller den melodiska punken, energin och texterna. Punkare som också gillar det hårdare och råare har ännu mer att hämta här, men för mig blir det lite ojämnt taget över hela skivan. Men jag gillar energin och textskrivandet, och även musiken när bandet sätter det melodiska, och det ska bli kul att se åt vilket håll det här bandet utvecklas framåt.