Tid Är Pengar – Paradigmer

Tid Är Pengar - Paradigmer

Tid Är Pengar är den första fullängdaren från Lindesberg/Köping-punkarna i Paradigmer, och följer på två EPs som släpptes under 2020. Kollar man på antalet låtar, längden på plattan och titlarna så får man en ganska bra ide om vad det här handlar om. Det är snabbt, ganska hårt, och texter som har något att säga.

I och med att jag lutar åt det mer melodiska så var jag lite skeptisk när jag gick in i plattan, just på grund av ovan. Och öppningsspåret sätter tonen på en gång med sin arga text och plattan i mattan punk. I Speldjävulen börjar bandets inspiration från skatepunken komma fram mer, och jag gillar det. Texten sitter och det finns en bra grundmelodi. Överlag är det en blandning av skatepunk, trall, metal och lite melodisk hardcore som bjuds på plattans låtar. Texterna sitter allt som oftast där dom ska. Allt är rakt och rättframt, det jobbas inte med metaforer utan det är raka budskap som gäller. Något som också passar musiken som ofta jobbar utifrån samma rättframma stil. Det är i vanlig ordning inga glädjeämnen som tas upp. Spelmissbruk, rasism, krig och trafficking är några av ämnena i låtarna, och det är lätt att bli lite deppig för det blir tungt på sina ställen. Å andra sidan är det verkligheten som beskrivs, utan några försköningar.

Det jag kan sakna under skivans 12 låtar på 22 minuter är lite variation och tempoväxlingar. Det blir musikmässigt lite monotont, även fast plattan är såpass kort som den är. Trots det finns det några låtar som jag tar med mig lite mer, och det är där skatepunk-influenserna är som tydligast, i exempelvis Speldjävulen och Hockeykillen. Överlag är det dock en platta som växer med lyssningarna, även om den i sin helhet kanske inte helt och hållet är totalt min smak.

Tid Är Pengar är första gången jag hör Paradigmer, men jag lyssnade lite snabbt på dom EPs som släppts tidigare och det känns som att bandet bygger vidare på den formula man har använt där. Det är lite mer putsat i produktionen på det här albumet, vilket bara hjälper, och bandet behåller mycket av sin stil. Har man gillat tidigare släpp tror jag inte man blir besviken på dom nya låtarna.

Som sagt, inte helt min grej, men det är bra skrivet och det finns en känsla för melodier som lyser igen här och var. Jag går ändå ut positivt överraskad.