Utlåst – Bina

Bina följer upp singeln Död Svan Blues med EPn Utlåst som släpps på Elände Records. Har man inte hört Bina förut så spelar dom rak svensk punkrock med lite 77′ stil.

Och jäklar vad det tar tag i mig på första låten som är EPns titelspår. En gitarrslinga som är catchy som tusan och som sätter sig på en gång. Det känns söderpunkigt, lite Tysta Mari, Dead To Me och röstmässigt för det tankarna till Petter, av någon anledning som jag har svårt att förklara, i sin mer energiska form. Den vid första lyssningen ganska enkla texten får mer djup efter flera lyssningar och det blir en bra blandning mellan melankolin som finns i den och den medryckande musiken. En låt där bandet prickar helt rätt i mina öron.

I Vildsvin dras tempot och råheten upp lite men utan att för den skull gå för långt in i hårdpunk/hardcore-regionen. Texten om det bokstavliga vildsvinet kanske kan tolkas djupare om man anstränger sig en hel del. Men även om jag sätter på mig mina tjocka recensionsglasögon och försöker se en samhällskritik eller ett annat djupare tema här så blir det suddigt. Kanske är det bara en låt om vildsvin, det mest anarkistiska och punkiga av våra vilda djur. En Lång Natt går tillbaka mot mer melodi och mer söder-melankoli i en energisk blandning. Välspelad och välskriven låt som passar ihop bra med titelspåret på EP:n.

Överlag tycker jag verkligen att Bina tar ett steg framåt på Utlåst jämfört med singeln som kom ut förra året. Det är bättre produktion, melodierna sitter oftast och texterna andas söder-melankoli som för tankarna mot Tysta Mari, även om det är orättvist att jämföra Bina med giganterna i genren. DIY-känslan bibehålls och det tummas inte på energin i låtarna, och gillar man punkrock på svenska så är det här definitivt värt att spana in.

Bandet har även släppt en video som går att spana in här.

Utlåst Bina baksida