Landets Stora Skam – Vetifan

Landets Stora Skam - Vetifan

Landets Stora Skam är debutalbumet för Linköping-baserade punkarna i Vetifan. Plattan innehåller åtta stycken låtar, varav den första är ett intro så det blir sju stycken “riktiga” låtar, och den klockar in på ganska precist 18 minuter. Skivan går att köpa från bandet då det tryckts upp ett mindre antal ex (100 stycken), och finns också på Spotify.

Vetifan spelar rak punk med ett tydligt budskap, titeln på albumet ger en bra fingervisning om vad det kommer handla om, och har man hört den digitala singeln som släpptes tidigare så har man fått konceptet presenterat för sig. Låtarna på albumet dedikeras till rötägg, främst män, i allmänhet och blåbruna i synnerhet. Borgarvisan handlar om borgarna, Landets Stora Skam om sverigedemokraterna och i vanlig ordning får Ebba en egen låt (det är standard nuförtiden, den människan rör upp känslor) i Hycklarkärring. Textmässigt är det raka rör hela vägen, man ska vara bra bakom flötet för att misstolka något här, vilket kanske är en fördel med tanke på vilka det riktas mot. Håll käft och Ludde som egentligen heter Oliver men Handlar om Adam… svingar lite bredare mot idioter och mobbare mer generellt, och Krossa Patriarkatet är en kampsång mot just patriarkatet.

Vetifans stil ligger ganska precist på rätt sida om min gräns för när jag tycker det blir för rått och tappar det melodiska. Sången är hes och raspig och passar till stilen, och man klämmer in tillräckligt mycket melodi för att lyfta låtarna. Det kanske blir lite enformigt musikmässigt dock, det är ingen jättevariation vad gäller den musikaliska biten och tempot, vilket är okej över ett relativt få antal låtar. Hade det varit en längre platta så hade jag velat ha lite mer variation i dom aspekterna. Detsamma gäller texterna, som absolut gör sitt jobb och levererar budskapen bandet vill ha fram på ett tydligt sätt, men för att lyfta det lite till hade jag nog velat se något lite mer personligt emellanåt.

Det är några småsaker som drar ner helhetsintrycket, lite i onödan. Som att outrot på första “låten” avslutas med introt till andra låten, men istället börjar introt om i andra låten vilket förstör flytet lite. Det gör inte mycket om man lyssnar via streamingtjänst och kanske skippar introt, men på skiva, eller om det hade varit vinyl, så drar det ner intrycket lite. Jag kan också störa mig lite på att verserna i Knark i min öl är skrivna ur första person, och titeln på låten följer det, men i låten är refrängen skriven i tredje person. Men det är bara jag som är petig. Eventuellt kan man tycka att det är lite problematiskt att man väljer att skriva Knark i min öl ur ett manligt perspektiv, när det kanske snarare är något kvinnor råkar ut för och tvingas vara rädda för. Å andra sidan går det att argumentera att en man inte kan, eller kanske snarare bör, skriva en sån text ur ett kvinnligt perspektiv just för att det är en man som skriver och framför, så jag kan förstå valet för att slippa den eventuella kritiken. Det är också en mindre petitess i sammanhanget.

Överlag är Landets Stora Skam en stabil debut från Vetifan, och om man gillar punk av det lite råare slaget men som ändå inte tappar för mycket av den melodiska sidan så kan det här absolut vara något. För mig funkar det okej, även om jag kanske hade önskat lite mer variation och personlig touch i texterna för att bryta av det arga och samhällskritiska på något ställe. Men bra energi och en härlig DIY-känsla på det här bandet.

  1. Vetifan släpper ny liveinspelning av "Ludde som egentligen heter Oliver men handlar om Adam"

    […] Låten finns på Spotify och CD, och musikvideon på Youtube som sagt, tillgängliga idag. Vill ni veta vad jag tyckte om bandets debutskiva finns det att läsa här. […]