Vi Kan Bättre – Krigsstigen

Krigsstigen är ett nybildat punkband från Stockholm som har spelat tillsammans sedan januari i år, och EPn Vi Kan Bättre samlar bandets fyra första låtar som tidigare har släppts som digitala singlar.

Musikaliskt är det ganska klassisk tvåtaktspunk på svenska som gäller, det är melodiskt och välspelat på alla fyra låtarna. Det märks att det inte är några nykomlingar inom musik här. Tre av bandets fem medlemmar, Jesse, Anders och Hanna, spelar också i Wrong Band, vilket skulle kunna få en att tro att det här skulle låta som Wrong Band fast på svenska. Och visst finns det lite DNA från Wrong Band här, men också lite the Sensitives och Comminor. Gitarristen Anton kommer dock från action-rock (The Alpha Pilots) och metalcore (Behind the Lights), och trummisen Adrian har spelat i punkabilly/hårdrocksbandet Slap My Zombie samt i band inom reggae till jazz. Detta gör att det kan komma in lite nya influenser och idéer.

Textmässigt blandar bandet allvar och kul på EPn, även om det allvarliga får ta större plats. Flanell är den lite roligare låten, om vardagliga snubbar vars hela personlighet sitter i att dom är snygga i flanell. Dom andra låtarna berör tafsande män, stressen som samhället lägger på människan och att stanna hos någon fast man inte borde.

Stopp min kropp känns det musikaliskt som att jag har hört förut, det ringer klockor men jag kan inte placera var jag har hört det som det liknar. Det är en bra låt, men den trampar inga nya stigar stilmässigt. Jag kan också tycka att det är lite synd att lägga in ordet ful i refrängen och få lyssnaren att tänka på just fula snubbar, och inte äckel i allmänhet. Bandet är annars tydliga i texten med att det kan röra sig om män i olika åldrar, men associationen till utseendet tvingas lyssnaren in i refrängen. Det kan också vara så att jag sitter och överanalyserar med recensionsglasögen på. Medryckande som stryk är det i alla fall.

Bäst tycker jag det är i Tänk om man fick tid att leva också. Det är mycket igenkänning i att ha så mycket på tallriken att även det som borde vara ens passion blir stressat och glädjelöst. Och vem känner inte igen sig i att “Alla bara pratar på samma gång. Och jag hänger inte med. För allt är lika bråttom och med samma prioritet. Ur led är tiden, med besked“. Oavsett om det rör sig om jobbet eller vardagens måsten. Ingenting är okej är också en bra skriven låt som berör och rycker med, även om den låten hamnar lite i skymundan i relation till dom andra låtarna. Men den känns ändå inte som utfyllnad.

Jag gillar Vi Kan Bättre från Krigsstigen. Jag tycker bandet träffar rätt i kombinationen av melodisk punk, texter som säger något men som vid tillfällen också tillåts vara lite mer skojiga. Det för tankarna till vad Kardborrebandet gjorde på senaste skivan. Det är kul att det fortsätter dyka upp nya band på punkscenen i Sverige som kör sin grej på ett så bra sätt. Som sagt, det här trampar kanske inte några nya stigar, men det vinglar inte på stigen som det gås på och det är energifyllt, medryckande och framförallt väldigt bra.

Krigsstigen – Stopp Min Kropp

Krigsstigen – Flanell
  1. Krigsstigen släpper sitt debutalbum “Samling i särklass”

    […] bildades för knappt ett år sedan men har redan hunnit spela över halva Sverige och gett ut en debut-EP som jag och många andra gillade. Nu släpper bandet ett efterlängtat debutalbum, “Samling i […]

  2. Samling i Särklass - Krigsstigen

    […] Samling i Särklass är det efterlängtade debutalbumet från punkarna i Krigsstigen. Bandet släppte en digital EP förra året, och tre fjärdedelar av dom låtarna finns med här också. Mina tankar kring den EPn finns att läsa här. […]