Knulla Skiten Ur Dem – Småjävlafötter

Småjävlafötter Knulla Skiten Ur Dem

Mitt första möte med Småjävlafötter var på EPn Maskrosbarn, EPn som släpptes före Knulla skiten ur dem. Stilen som bandet hade där gick inte helt hem hos mig så jag var inte en av dom som gick och väntade på nytt material. Och titeln på nya EPn gjorde att jag trodde det skulle vara mer av samma även här. Men det är ju ingen större möda att lyssna på tre nya låtar, så jag drog på den nya EPn på vägen till jobbet. Och plattans dryga 5 minuters lyssningstid blev till timmar. Jag kunde inte stänga av.

Kombinationen av energin i den energiska musiken, ska-inslagen, melodierna och texterna som inte tar sig själva på för stort allvar går helt klart hem hos mig. Dom tre låtarna har allt jag vill ha i punken.

Trummor som smattrar, gitarrer som lägger snygga slingor, den alldeles lagom punkiga rösten hos Malin och röjiga körer. Dom tre låtarna håller ihop snyggt och spretar inte, men har också egen identitet. Knulla skiten ur dom får ut en hel del frustration men andas ändå positivitet i slutändan partyhyllningen till Göteborg och Hisingen i Varmfrontsgatan är en skön mix av ösig punk och lite ska-vibbar. I mina öron är dock Skända flaggan, covern på Alkbergs låt från 2013, den bästa låten i trion, inspirerad av Carl Johan de Geers vapenvägrarkonst från 60-talet. Det är ett jäkla ställ från början till slut, drösvis med energi men lyckas behålla den melodiska undertonen hela vägen. Låten gör sig helt klart i punkskrud och Småjävlafötter vrider upp den till elva och gör en kanontolkning.

Att jag tycker Knulla skiten ur dem är så bra beror inte på lågt ställda förväntningar på Småjävlafötter, det här är bra på riktigt. Ett sound som kombinerar ungdomlig energi men polerar upp det ett snäpp utan att tappa något på vägen. Det skiljer sig också lite från annan svensk punk som släppts hittills i år. Det bästa släppet det här året såhär långt i mina öron, och en sjujäkla värvning av Second Class Kids Records.

  1. Slaggis & Förtryck - Småjävlafötter

    […] ett band som jag aldrig inte riktigt vet om jag kommer gilla släppen från. Vissa Singlar/EPs är bland det bästa och mest energirika jag hört, och på andra tappar dom mig för att det blir lite för hårt och skrikigt. På den här singeln […]