Slaggis & Förtryck – Småjävlafötter

Slaggis & Förtryck Småjävlafötter

Slaggis & Förtryck är den nya singeln från göteborgarna (typ) i Småjävlafötter, och följer bandets senaste EP som släpptes i november året.

Småjävlafötter är ett band som jag aldrig inte riktigt vet om jag kommer gilla släppen från. Vissa Singlar/EPs är bland det bästa och mest energirika jag hört, och på andra tappar dom mig för att det blir lite för hårt och skrikigt. På den här singeln får jag lite av båda dom sidorna.

Titanic är en av de mer politiska låtarna jag textmässigt har hört från bandet. En riktig vass kommentar på konsumtionssamhället och hur vi förstör allt i jakten på tillväxt. Malin låter hesare än någonsin, nästan så att man tror att rösten har tagit lite stryk av turnerandet. Den håller fortfarande men det är riktigt raspigt här. Musikmässigt låter det väldigt mycket Lastkaj 14, vilket ihop med temat på texten nästan gör att det blir lite för mycket av en kopia. Lyssna på bryggan runt 1:30 in och det är typ identiskt. Låten är ju dock riktigt bra, men jag hoppas att bandet inte tappar för mycket av sitt egna uttryck framåt.

Snutsabb visar upp den hårdare sidan av bandet, som jag inte är helt såld på. En frenetisk minut som flörtar lite med hardcore såsom bandet gör ibland. Som sagt så tappar dom mig lite när det tummas på det melodiska så pass, men så är jag ju också en ganska töntig punklyssnare på det sättet. På samma sätt som jag inte ofta imponeras av texter som kritiserar ordningsmakten, men det är nog mest på grund av att jag har haft ganska lite med dom att göra i livet hittills och därmed inte kan relatera riktigt (också jävligt opunkigt).

Det är inget av den “skojiga” sidan av Småjävlafötter man får höra på Slaggis & Förtryck, det är argt och samhällskritiskt. Titanic är för mig behållningen med singeln, men som sagt det låter nästan lite för mycket Lastkaj-kopia om den. Nu är ju Lastkaj ett toppenband så det är ingen större kritik i sig, men jag hoppas att Småjävlafötter behåller sitt egna uttryck och att man får höra mer av även den skojfriska sidan framöver.